“Roślinność” to cykl 6 spotkań i kolektywnych doświadczeń kulinarych, w trakcie których goście mogli wspólnie odkryć nowe oblicza i potencjał drzemiący w kuchni roślinnej.
Doświadczaliśmy plonów zebranych prosto z ziemi, odkrywaliśmy smaki Doliny Służewieckiej i jej obfitość jadalnych roślin, a także wybraliśmy się na kilka bliższych i dalszych wycieczek. Podczas warsztatów nie raz odwiedziliśmy Wspólny Ogrody w poszukiwaniu warzyw i ziół, a także skosztowaliśmy świeżo zebranych warzyw i owoców z ekologicznych grządek
W trakcie 6 spotkań eksplorowaliśmy nietypowe połączenia smaków, sezonowych plonów, różnych form ich obróbki i czułego przetwarzania. Kolektywnie uczyliśmy się także tego jak poprzez roślinny pokarm możemy dostarczyć sobie zarówno optymalnych wartości odżywczych, maksymalnej przyjemności i komfortu, a także najbardziej zrównoważonej ekologicznie diety.
Rozmawialiśmy o podstawach wegańskiego gotowania, faktach i mitach, składach produktów oraz ich śladzie węglowym i pochodzeniu, a także dzieliliśmy się ze sobą naszymi przepisami, doświadczeniami i zachwytami.
W trakcie 6 edycji:
- stworzyliśmy Wielkanocną ucztę z tradycyjnymi Ukraińskimi przepisami i zbieraliśmy środki dla Solidarnego Domu Kultury “Słonecznik”
- razem z Dominiką Targosz, szefową kuchni i ambasadorką Chefs for Change, uczyliśmy się tego jak nie marnować w kuchni i ugotowaliśmy obiad tylko z rzeczy pozyskanych za darmo z warszawskich ekologicznych farm, bazarów i warzywniaków
- wspólnie z Dawidem Zaleskym badaliśmy potencjał kulinarny grzybów leśnych i wychodowaliśmy różowe boczniaki